Forurensing av havet er reelt. Vi ser daglig bilder i sosiale media og på nyhetene ellers om enorme plasthav eller fugler som dør av sult fordi magen er fylt opp av plast. Nå har også forskerne funnet ut av det er mikroplast i mye av maten vi henter opp fra havet og setter på vårt eget bord. I tillegg har også forskning her i Norge vist at det nå er mikroplast i drikkevannet vårt. Uansett om du føler med dyrene eller menneskene eller, forhåpentligvis, begge deler, så er det på tide at noe av dette får deg til å reagere. Det er ikke godt å spise eller drikke plast, hverken for mennesker eller dyr. Konsekvensene av at havet er forurenset er altså ikke noe du trenger å vente på, de utspiller seg her og nå.

Du kan og må gjøre noe

Mange av oss tenker slik at dette problemet er så stort, så lille meg kan ikke bidra med noen ting. Det spiller ingen rolle hva jeg gjør for jeg er jo bare et lite menneske. Det er bare tull. Det er handlingene til hver enkelt av oss som har ført til det uføret vi sitter i og da må handlingene til hver enkelt av oss være med til å rette det opp igjen. I tillegg er det noe som heter at alle monner drar. Det betyr at om alle gjør litt, vil dette utgjøre mengder i den store sammenhengen. Dersom alle gjør ingenting, vel da har det jo den motsatte virkningen.

Det er mange ting du kan bidra med. Det ene er å rydde. Altså rydde ute, for eksempel på stranden nærmest deg. Du kan enten ta med deg en pose og plukke litt søppel hver gang du går tur, eller du kan få med deg flere og arrangere en hel ryddedag. Vi har mange tips om akkurat dette i en annen artikkel på denne siden. Det er viktig å få ryddet opp og levert avfallet til gjenvinningsstasjonene som kan håndtere det på korrekt vis. Det finnes også mange som gjør det til en vane å alltid ta med en søppelpose når de går tur, slik at de kan ta med seg det de finner og hive det når de kommer hjem. Tenk hvor flott det ville blitt om alle ryddet en pose hver! Videre er det viktig at du selv benytter deg av søppeldunker eller tar med avfallet hjem når du, for eksempel, har vært på stranden. Ikke la ditt eget avfall ligge å slenge slik at det kan havne i havet.

Mikroplasten i produktene dine

Mange av de produktene du bruker på badet for å holde deg ren og vakker inneholder mikroplast. Når du vasker deg, skylles dette ned i avløpet og til slutt havner det i havet. Når du skal ha nye produkter til dine skjønnhetsrutiner, så kjøp de som ikke inneholder mikroplast. Det kan hende de koster litt mer, men prisen for plast i havet er enda høyere. Se utover din egen nesetipp og bidra til en klode som fungerer for alle.