Den dårlige nyheten er at havet er fullt av mikroplast. Den gode nyheten er at vi alle kan være med på å gjøre noe med det. Hver eneste en av oss skaper rundt to kilo mikroplast hvert eneste år. Dette tallet kan reduseres, og her skal vi fortelle deg hvordan.

Alle våre daglige sysler

Du vet det kanskje ikke men både det å kjøre bil, male huset innvendig eller utvendig, vaske båten og holde deg selv ren og pen er med til å bidra til utslipp av mikroplast. I Norge tilsvarer det 8 000 tonn plastbiter som alle er mindre enn fem millimeter. Det meste av dette ender opp i havet, der det spises av blant annet fisk. Dermed vil både mikroplasten, som ikke kan fordøyes, og de miljøgiftene som følger med den, spre seg oppover hele næringskjeden.

Her kommer noen konkrete tips til hva du kan bidra med

Vi nordmenn går mye tur og når vi gjør det, enten det er i helgene eller på en hverdag, så kan vi ta med oss en pose eller to og plukke opp den plasten vi finner. Dersom du har lyst til å gjøre det i stor skala, kan du få med deg venner kjøpe inn søppelsekker og avtale med kommunen om henting av sekkene når dere er ferdig med å plukke.

Den aller største kilden til mikroplast er dekk. Dette er sikkert ikke noe du har tenkt over før, men det er altså mange grunner til å kjøre mindre bil. Det blir det mindre mikroplast av og mindre klimagassutslipp, og du sparer penger på bensin.

I Norge spilles det mye fotball og dette foregår på moderne kunstgressbaner. Men visste du at de små svarte plastkulene som disse banene er fulle av er en av de største kildene til mikroplast som havner på feil sted? Hør med klubben din hvilke rutiner de har for å samle opp disse kulene, det kan nemlig spare miljøet og havet for mye dritt.

Oppusning på miljøvennlig vis

Det er ikke til å stikke under en stol at vi nordmenn pusser opp ganske mye. Men, maling kan også inneholde mikroplast. Ikke vask brukte pensler i vasken, slik at rester av maling forsvinner ut i avløpet. Alle malingsspann og utstyrsrester må leveres på kommunens gjenvinningsstasjon. Det er ikke bare huset du kan vedlikeholde på en mer miljøvennlig måte. Det samme gjelder nemlig også for båten din. Når du rengjør båten din forsvinner det mye mikroplast ut i havet. Det finnes ikke mindre enn en internasjonal ordning som kan bidra til at havna der båten din ligger blir mer miljøvennlig ved at de driver med partikkelfiltrering. Disse ordningene heter «Blått flagg» og «Ren marina» og kan kanskje være noe for båthavna der båten din ligger også?

Skjønnhetspleie uten plast

Når du steller deg på badet så havner mikroplasten fra produktene du bruker i havet. Bruk opp det du har og når du skal kjøpe nytt så kjøper du produkter uten mikroplast.

Også klesvasken bidrar til utslipp av mikroplast, rett og slett fordi mange av klærne våre inneholder dette stoffet. Vask klærne dine sjeldnere og sørg for at filteret i vaskemaskinen din er rent og kan gjøre jobben. Hos kjeden Kid kan du kjøpe en filterpose som heter guppyfriend. Den kan bidra til å redusere utslipp av mikroplast når du vasker klær.