Dersom du har fulgt aldri så lite med på nyhetene den siste tiden, så vil du ha oppdaget at plast i alle varianter har kommet høyt opp på dagsorden. Det snakkes stadig om mikroplast, men hva er egentlig det?

Finnes over alt

Mikroplast er et syntetisk materiale, og sammen med andre slike materialer er det å finne over hele verden, også i vannet. I den siste tiden har det dukket opp bilder av strender som er så forurenset av plast at det ikke går an å være der. Det flyter store plastøyer rundt i havene våre, og stadig oftere dukker det også opp bilder av dyr som har fått fylt magen med plastikk eller som har blitt kvalt av plastikk som har viklet seg rundt kroppen. Det er heller ikke lenge siden bildet av fisken med plast rundt magen dukket opp. Det er på tide å innse at vi har et stort problem og det heter plast. Det vi ikke vet særlig mye om enda er hvordan plastikken som nå finnes over alt vil skade oss og resten av verden på lang sikt. Hva skjer når vi får plasten inn i kroppen via maten vi spiser og vannet vi drikker? En ting er i alle fall sikkert, det kan ikke være noe bra.

Overlever i vann i uoverskuelig tid

Plast forsvinner ikke. Når den havner i vannet kan den bli der i mange hundre år. Mikroplast har en enda lengre levetid. Undersøkelser viser at det hvert eneste år havner mer enn åtte millioner tonn plastikk i havet og mye av dette skjer i Asia. Det må gjøres noe med denne trangen til å bruke plastikk og i tillegg må den plastikken vi bruker være laget på en slik måte at den kan gjenbrukes mange ganger.

Mikroplast er skadelig på mange måter. Det er farlig å innta den, den kan avgi farlige gasser / stoffer og man kan reagere på stoffer som finnes i plastikken. De største kildene til forurensning er bildekk, maling og tekstiler. Rundt 80 % av all mikroplast i verden kommer fra aktiviteter vi mennesker bedriver på land. Deretter sprer den seg videre til havet.

Hvor kommer mikroplasten fra?

Mikroplast finne i de aller fleste av de produktene vi mennesker bruker hver eneste dag. Det finnes i engangsservietter, tannkrem, kremer og sjampo. Renseanleggene i den vestlige verden fanger opp rundt 99 % av all den mikroplasten som føres ut med spillvannet fra vaskemaskinen. Hva så med resten?

Det som skjer er at når du bruker bilen din, så er det mikroplast i dekkene. Når du er ute og går er det mikroplast i skoene. Dermed kan du på en måte si at vi etterlater oss spor i naturen, akkurat som Hans og Grethe. Det er bare det at vi ikke etterlater oss resirkulerbare brødsmuler men mikroplast med tilnærmet evig liv. Mikroplasten som ender opp i renseanleggene våre, føres også videre ut i hav og vann og dermed utvikles problemet til å bli enormt. Det har vist seg at vår bruk av plast har bitt oss i rompa. Det finnes nemlig plast i flere matvarer som vi spiser, som fisk og honning. Undersøkelser har også flere steder påvist mikroplast i drikkevannet vårt.

Plasten som sendes ut i havet, brytes ned til mikroplast. Deretter finner det veien tilbake til matbordet vårt …