Hvorfor skal man tilbringe en dag eller flere hvert år med å rydde strendene våre? Man regner med at det dumpes rundt 30 000 tonn søppel i havet, og det alene i Norge. Dette søppelet har en tendens til å ende opp på en strand nær deg. Så når du egentlig hadde tenkt deg ut for å nyte en vakker strand, sole deg og bade, vil du bli møtt av så mye søppel at du ikke orker å være der. I tillegg til at det ikke er spesielt pent utgjør også all søppelet en trussel mot dyrene som lever i eller nært havet. Jorda trenger din innsats for å holde seg ren og pen slik at den blir levelig for så mange som mulig. Derfor er det viktig at du er med og rydder.

Alle kan rydde

Rydding er ikke for spesielt interesserte. Rydding er for alle. Familien, vennene, barnehagen, skolen, idrettslag, speidere, båtfolk, turgåere – alle kan rydde. Rydding er nemlig ikke avhengig av alder, kjønn eller noe som helst annet. Du trenger bare å stille opp i noen timer og samle opp den søpla du finner.

Snakk med kommunen din eller finn selv en strand som du ser trenger å ryddes. Dersom stedet du har tenkt å rydde er eid av private, så hør med dem og fortell hvilke planer du har. De fleste blir glade og vil gjerne bidra med sitt, slik at søpla kan bli fraktet vekk. Sjekk med kommunen der du bor, de har gjerne den informasjonen du trenger før du starter ryddingen.

Du kan rydde året rundt, men det er gjerne etter stormene som forekommer om høsten og vinteren at det dukker opp mye søppel. Når snøen smelter kommer det også frem mye dritt. Derfor kan det være lurt å legge ryddingen til våren eller høsten. Men har du tid, så rydd når du vil. Det kan være lurt å registrere ryddingen din hos Hold Norge Rent. Da bidrar du samtidig til økt kunnskap om den marine forsøplingen her til lands.

Planlegging av en ryddeaksjon

Dersom du har tenkt å få med deg flere til å rydde, kan det være lurt å tenke gjennom enkelte ting, som hvordan folk skal komme seg til stedet som skal ryddes, hvor stort område skal ryddes, hvor lenge skal aksjonen vare, hvordan skal avfallet samles inn, kan det være tilgriset søppel, trengs det spader for å få frem det som sitter fast? Hvor skal søppelet hentes og av hvem?

Videre er det viktig å tenke på utstyr. Skal alle ta med seg det de trenger eller skal den som er ansvarlig stå for alt? Her er en liste som er utarbeidet av organisasjonen Hold Norge Rent. De har erfaring etter å ha arrangert strandryddedagen i mange år, så listen fra dem er verdt en ekstra kikk.

  • Kopi av Hold Norge Rents digitale registreringsskjema og skrivesaker
  • Klær som tåler vann og skitt
  • Gode sko og hansker
  • Kniver, sag, rake, øks og eventuelt stang med klype
  • Kraftige plastsekker
  • Egne sekker for kildesortering og klistremerker for å markere dem
  • Førstehjelpskrin og telefonnummer til viktige kontakter (politi, ambulanse, avfallsselskap)
  • Vannflaske / termos og matpakke
  • Foto- og / eller videokamera

Det er viktig å ta kontakt med avfallsselskapet i din kommune for å arrangere dette med henting av søppel etter at dere har vært så flinke til å rydde. Avtal dette på forhånd, slik at ikke søppelet blir liggende etter at dere har gjort jobben.